top of page

Taika-avain

Elipä kerran kaukaisessa maassa köyhä poika. Hän asui pienessä mökissä metsän keskellä. Eräänä päivänä poika meni kalaan läheiselle joelle. Hän päätti viedä pyytämänsä kalat kaupunkiin myytäväksi.Matkalla kaupunkiin hän tapasi vanhan eukon,j oka valitti olevansa nälissään. Poika antoi eukolle kaikki kalansa.Kiitokseksi eukko antoi pojalle kultaisen avaimen ja sanoi:-Tämä on taika-avain ja se käy jokaiseen maailman lukkoon. Poika kiitti eukkoa ja jatkoi matkaansa.Illan tullen poikaa alkoi väsyttää ja hän laahusti uupuneena läheiseen luolaan. Mutta luolassa asuikin ilkeä peikko.Poika käveli syvemmälle luolaan ja astui vahingossa nukkuvan peikon hännän päälle.-Kuinka kehtaat herättää minut?! Nyt minä kyllä syön sinut suihini! peikko huusi. Poika aneli armoa ja peikko suostui päästämään pojan yhdellä ehdolla.Peikko johdatti pojan kammioon, jossa oli kolme ovea.-Pääset pois, jos pystyt avaamaan nämä ovet. Pidä kiirettä sillä annan sinulle vain tämän yön aikaa. Jos epäonnistut, niin minä syön sinut, peikko sanoi ilkeästi nauraen.Kun peikko meni pois, poika ryhtyi työhön. Helposti poika sai murrettua ensimmäisen, heikoimman oven.Poika löysi oven takana olevasta huoneestakomean miekan.Seuraava ovi oli hopeaa. Sen oven poika sai rikki miekalla. Oven takana oli huone, täynnä hopeisia esineitä ja rahoja. Viimeinen ovi oli puhdasta kultaa.Poika hakkasi ovea vimmatusti miekalla, mutta se ei edes naarmuttanut ovea. Juuri kun hän oli luopumassa toivosta, hän muisti avaimen ja eukon sanat. Hän huomasi heti, että avain oli lukkoon aivan liian pieni, mutta silti hän työnsi avaimen lukkoon ja väänsi. Ovi aukeni ja sen takaa paljastui kultainen huone, jossa istui kultaisella tuolilla kultaisiin vaatteisiin puettu tyttö.Poika rakastui tuohon tyttöön heti. He ottivat mukaansa hieman sekä hopea- että kulta-aarteita ja pakenivat pimeyden turvin peikon luolasta. Poika ja kultapukuinen tyttö menivät naimisiin ja elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.

Katja Pasanen, 12 v. Elimäki

Tags:

Tarinat & Sadut
Viimeisimmät
bottom of page