top of page

Eläinlääkäri vastaa

 

Pirita ja Elina kysyvät kanien talviulkoilusta.
Kanit pärjäävät melko hyvin viileässäkin, kunhan niillä on mahdollisuus mennä
halutessaan tuulelta suojattuun ja vuorattuun pesäänsä.
Esimerkiksi Gotlannissa ja Skotlannissa, joissa lämpötila talvisin laskee pakkaslukemiin, on kaneja luonnonvaraisena. Lemmikkikanille voidaan järjestää ulkoilumahdollisuus rakentamalla pesäkopin yhteyteen tarha. Kopissa tulee olla kovia pakkasia vartenriittävä vuoraus, jotta eläimet pysyvät sen sisällä lämpiminä.

 

 

 

Tuulianna on saanut kissanpennun ja kysyy sen kynsien leikkaamisesta.
Kun terve kissa liikkuu, sen kynnet pysyvät itsestään kunnossa. Joskus ne jopa teroittavat niitä esimerkiksi puupölkyn
ympärille kierrettyyn köyteen. Vanhan ja vain niukasti liikkuvan kissan kynnet saattavat kuitenkin kasvaa niin pitkiksi,
että niitä pitää leikata. Pitkiksi kasvaneet kynnet voivat upota kissojen jalkapohjien anturoihin, jolloi
ne tulehtuvat ja kivun vuoksi kissojen liikkuminen on vaivalloista. Kissan pennuilla ei tällaista ongelmaa ole
vielä moniin vuosiin.

 

Onko eläinlääkärin puuha hankalaa?

 

Laskin joskut, että olen elämäni aikana ollut ainakin 10-15 erilaisessa työssä, joista olen saanut palkkaa. Eläinlääkärinä olen ollut pisimpään. 
Kun ajattelen näitä kaikkia hyvinkin erilaisia työtehtäviä, joissa olen ollut, kaikissa niissä on ollut sekä hankalia, tylsiä että mukavia tehtäviä. Näin on eläinlääkärinkin työssä. Oleellista kuitenkin on se, että mukavia puuhia on enemmän kuin hankalia tai tylsiä tehtäviä. 
Onneksi omalla asenteellaan voi myös vaikuttaa siihen, miten tehtävät kokee. Jos esimerkiksi äitisi pyytää sinua siivoamaan huoneesi, saatat ajatella että sait tylsän tehtävän. Jos sen sijaan pystyt ajattelemaan, että tavaroiden järjestykseen laittamisesta tulee kiva mieli itselle (ja äidille), tai että pölyttömässä huoneessa voi hengittää raikasta ilmaa, niin siivouskin saattaa sujua mukavammin.

 

 

 

Mistä tietää, että koira saa pentuja?

 

Narttukoira saa pentuja, kun sen annetaan juoksuaikana tavata poikakoiraa. Se kantaa pentujaan 60-63 vrk. Tiineyden loppuvaiheessa (viimeiset 20-25 pv) sen vatsa alkaa pyöristyä, nisät tulevat voimakkaasti esiin ja aivan vimeisinä päivinä niistä erittyy maitoa. 
Tuolloin narttukoira tekee jo innokkaasti pesää, ellei sille ole valmiiksi järjestetty kotiin rauhallista pesäpaikkaa. Joskus, jos pentuja on vain vähän, tiineyden ulkoiset merkit eivät ole kovinkaan selviä. Epäselvissä tilanteissa nartulle voidaan eläinlääkärissä tehdä ultraäänitutkimus tai ottaa röntgenkuva, jolloin yleensä saadaan selville onko pentuja tulossa. Kaikilla eläinlääkärin vastanotoilla ei ole kuitenkaan mahdollista saada näitä palveluja. Kysymällä tämäkin asia kuitenkin selviää

 

 

 

Miksi koirallani on vatsavaivoja?

 

Koirilla ripuli on yksi tavallisimmista sairauksista. Lievissä tapauksissa ei eläinlääkärihoitoa tarvita. 
Päivän vesipaasto ja sen jälkeen ruokinnan aloittaminen pienillä annoksilla keitettyä riisiä yleensä saavat tilanteen rauhoittumaan. Koska kyseessä on pentukoira, joka lisäksi ahmii ruokansa, vatsavaivoja on odotettavissa. Koska pentusi on pirteä, ei ole yleensä kiirettä hakeutua hoitoon. 
Koirilla havaitaan verta ulosteessa satunnaisesti, varsinkin jos ne ovat syöneet kiviä, tikkuja yms. sulamatonta materiaalia. Myös suolistoloiset saattavat aiheuttaa haavaumia suolen limakalvolle, jolloin verenvuotoa on havaittavissa ulosteissa. 
Aloittaisinkin pennun hoidon loislääkityksellä ja tarkkailisin, ottaako se ravinnoksi sopimatonta tavaraa suuhunsa. Siinä sinulla sitten onkin tehtävää, kun opetat sen jättämään kivien ja puupalojen pureskelemisen vähemmälle. Onnea yritykseesi!

 

 

 

Miten kanin hammaspiikkiä tulisi hoitaa?

 

Hammaspiikit tulee hoitaa aina, kun ne kania vaivaavat. Hoito ei ole eläinrääkkäystä (vaikka se näyttääkin hurjalta toimenpiteeltä), hoitamattomuus sen sijaan voi olla.

 

 

 

Elina 9 v. Porista kysyy:  Mitä tehdä kun gerbiili nakertavat ja rynkyttävät muovisen juomapullon rikki?

 

Onpa sinulla vauhdikkaita gerbiilejä. Niillä taitaa olla pohjalaisia häjygeenejä. Lasipullo tai metallipullo on mielestäni toimiva ratkaisu. Lasipullon voi päällystää vaikkapa laastarilla ja kiinnittää niin tukevasti häkkiin kiinni, ettei pullo pääse heilumaan ja särkymään. 
Tuli myös mieleeni, onko häkkisi tarpeeksi iso häjy-gerbiiliesi juoksenteluun? Kahdelle gerbiilille minimi terraarion koko on 60 cm x 30 cm x 35 cm (=korkeus)

 

 

 

Miksi hamsterini tärisee?

 

Hamsterin tärinöille ja vapinoille voi olla useita syitä. Epäilemäsi pelkääminen voi hyvinkin olla yksi syy, etenkin, jos eläin on kodissanne uusi eikä se ole tottunut vielä uusiin olosuhteisiin. 
Vapinaa ja tärinää voi esiintyä kuumeessa, kalkin puutteessa, hermostollisissa sairauksissa ja lihassairauksissa. Koska minulla ei ole riittävästi tietoa eläimesi tilasta, en valitettavasti pysty päättelemään vapinan aiheuttajaa gerbiilisi tapauksessa. 
Jos vapina jatkuu, suosittelen eläinlääkärillä käyntiä. Siihen, pystyvätkö marsu ja gerbiili tulemaan keskenään toimeen, ei ole muuta keinoa kuin kokeilla ja seurata niiden käyttäytymistä. Kuvittelisin, että yhdessäololle olisi edellytykset, koska molemmat lajit ovat seurallisia eläimiä.

 

 

 

Miten hamsteria kuuluu hoitaa?


Hamsteria ei yleensä pestä. Jos sen häkkipidetään puhtaana ja kuivikkeet vaihdetaan säännöllisesti, pesuun ei ole tarvetta. Ainoastaan silloin, jos hamsterin turkki likaantuu jostakin tahmeasta tai muusta aineesta, voidaan likaantunutta kohtaa puhdistaa vaikkapa saippuavedellä. Kokovartalopesua ei yleensä kannata tehdä. Kostutettu turkki pitää huolellisesti kuivata, ettei eläin saisi kylmää ja vilustuisi. Hamsterin kynnet leikataan säännöllisesti. Jos häkissä on juoksupyörä tai karkea alusta, jolla eläin leikkii, kynnet kuluvat luonnostaankin melko hyvin. Lemmikkieläinkaupoista saattaa löytyä kynsien leikkuuseen soveltuvia kynsisaksia.

 

 Miksi Tintti-kissa riehuu kokoajan?


Pentukissat ovat melko leikkisiä ja lisäksi niillä on varsin terävät hampaat ja kynnet, joiden kosketus ei aina tunnu kovinkaan mukavalta. Erityisen innokkaasti ne käyvät kiinni kaikkeen pieneen liikkuvaan. Kissa on petoeläin, ja leikkimällä se harjoittelee metsästystaitoja. Siitä johtuva riehunta tasaantuu jonkin verran iän myötä. Jotkut vanhemmat kissat ovat muuten vain hieman ärtyisiä. Kovan ja jatkuvan ärtymyksen syynä saattaa olla jokin sairaus, mutta tavallisemmin kyse on käyttäytymishäiriöstä. Yksi syy riehumiseen voi myös olla huomion hakeminen. Joskus eläimet, kuten ihmisetkin, yrittävät tahallaan herättää huomiota. Tällä käytöksellä ne etsivät vastausta kysymykseen, huomaavatko ympärillä olevat ihmiset minut, olenko muille tärkeä.

 

Rosa 10 v. on saanut koiranpennun, mutta pentu ei yrityksistä huolimatta ole oppinut sisäsiistiksi. Mikä neuvoksi?

 


Siisteyskasvatus on tärkeää paitsi meille ihmisille myös lemmikeillemme. Koiranpennulla sisäsiisteyden opettaminen
tapahtuu niin, että toivottua käytöstä palkitaan ja ei-toivotusta käytöksestä annetaan moitteita. Moitteista ei kuitenkaan
ole hyötyä ellei niitä anneta juuri sillä hetkellä, kun vahinko on tapahtunut. Hyvän käytöksen palkitseminen on parempi
kuin huonon käytöksen moittiminen. Pidä aina ulkoillessanne taskussa jotakin herkkua, jolla voit pentuasi palkita, kun se tekee
tarpeensa ulos. Muista myös puheessasi ilmaista tyytyväisyytesi. Koirat oppivat ymmärtämään monia sanoja ja niillä on
luonnollinen tarve ja halu käyttäytyä hyvin. Ennemmin tai myöhemmin pentusi oivaltaa, että näin tulee tässä "laumassa" käyttäytyä. Yleensä tämä tapahtuu viimeistään 3-4 kuukauden iässä.


Suvi 9 v. kysyy, miksi rupesin eläinlääkäriksi.


Suvin kysymykseen ei olekaan ihan selkeää vastausta. Ammatinvalintaa voivat olla ohjaamassa monet erilaiset asiat. Omaan valintaani vaikuttivat muun muassa lapsuuden kokemukset omista kotieläimistä ja lemmikeistä, opettajien ja vanhempien
kannustus ja myös Taivaan isän johdatus. Opiskelin aluksi ihan muuta alaa. Olen aina halunnut tehdä työtä, jossa jokainen
päivä on hyvin erilainen. Eläinlääkärin työn vaihtelevuus on ilman muuta itselleni ilo. Jos itse jo nyt pohdit eläinlääkärin ammattia
omalla kohdallasi, kehotan sinua tekemään koulutehtäväsi huolella. Paljon tsemppiä matkaan!

bottom of page