top of page

Pappi

Vastaa

Lastenmaan pappi
Täällä pappi vastaa kysymyksiin, voit myös lähettää oman kysymyksesi!

 

Kaikki papille osoitetut kysymykset lähetetään pastori Timo Pekka Kaskiselle ja vastaukset julkaistaan ensin Lastenmaa-lehdessä.

 

Viestisi on lähetetty!

Papin
Vastaukset

Vietetäänkö taivaassa synttäreitä?

 

Täällä maan päällä ihmiset viettävätsyntymäpäivää kerran vuodessa. Vuosi onse aika, jonka maapallo

käyttää yhteenkierrokseen auringon ympäri. Päivätaas on se aika, jonka maapallo käyttääpyörähtäessään

kerran oman akselinsaympäri. Maapallon vuoden pituus onerilainen kuin esimerkiksi Jupiterplaneetan,

koska Jupiterin kiertorata onpidempi kuin maan. Näin ollen Jupiterin”vuosi” on paljon pidempi kuin maanvuosi.

Kaukaisimman planeetan, Pluton,”vuosi” kestää muutamia satoja maanvuosia.Mikä sitten olisi

taivaan ”vuosi”? Siitäkai pitäisi sopia kaikkien niiden kesken,jotka haluavat viettää siellä synttäreitä.

Toisaalta voi olla, että taivaassa synttäritalkavat myös vähitellen menettäämerkitystään,

koska siellä iällä tai ajallaei taida olla enää väliä.

 

Ovatko eläimet samassa taivaassa kuin ihmiset?

Monella lapsella on lemmikki, jonkahän toivoisi voivansa pitää omanaanikuisesti, taivaassakin. Raamatussataivasta kutsutaan usein uudeksi maaksiMinä ajattelen niin, että jos me tämänmaan ihmiset tulemme kerran olemaanuuden maan ihmisiä, ehkä tämän maaneläimet voivat myös kerran olla uudenmaan eläimiä. Raamatussa kerrotaan,että taivas on paikka, jonka Jeesus onvalmistanut niille ihmisille, jotka uskovahäneen. Eläimistä ei puhuta siinä, muttaei Raamatussa myöskään sanota, ettätaivaassa ei olisi eläimiä. Sitä paitsi, josihmiset tulisivat tosi iloisiksi siitä, ettätaivaassa olisi eläimiä, niin ehkä Jeesustekee sen mahdolliseksi.

 

Tuleeko Jeesus joskus takaisin?

Me kristityt uskomme, että Jeesus tulee kerran takaisin maan päälle. Se tapahtuu maailman lopussa. Sitä, milloin maailman loppu tulee ei tiedä kukaan muu kuin Taivaan Isä. Jotkut ihmiset ovat yrittäneet saada selville maailman lopun tarkan ajankohdan, mutta eivät ole siinä onnistuneet. Raamatun mukaan se tulee lopulta yllätyksenä kaikille. Meidän ei kuitenkaan tarvitse pelätä maailman loppua. Saamme silloin nähdä Jeesuksen ja hän on luvannut pitää meistä aina hyvää huolta.

 

 

Jaana 10 v. kysyy miten Jumala kuulee, kun ihmiset rukoilee? 


Minulla on kellarissa tallessa vanha tietokone, ensimmäinen jonka hankin. Sillä on ikää lähes kaksikymmentä vuotta. Se toimii yhä ja sen muistissa on monenlaisia juttuja. 
Tässä eräänä päivänä poikani Elias halusi hieman tutkia tuota vanhaa tietsikkaa. Eliasta nauratti, kun hän kuuli kuinka pieni muisti vanhalla tietokoneella on ja kuinka hidas se on verrattuna uusiin. 
Sen kuvaruutu on musta ja kirjaimet loistavat vihreinä. Se ei pysty näyttämään kuvia lainkaan, pelkkää tekstiä vain. 
Uusien tietokoneiden tekemät temput olisivat tuntuneet aivan mahdottomilta, jos niistä olisi kuullut kaksikymmentä vuotta sitten.
Ajattelen niin, että me ihmiset olemme kuin tuo vanha tietsikka. Meidän muistiimme ei mahdu kovin paljon asioita, ja me olemme melko hitaita, emmekä osaa tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. 
Jumala on sitä vastoin kuin suuri, uudenaikainen tietokone ja vielä paljon enemmän. Hänellä on valtavasti muistia ja hän kykenee tekemään silmänräpäyksessä miljardeja asioita. 
Mutta niin kuin kaksikymmentä vuotta sitten oli vaikea edes kuvitella, miten tämän päivän tietokoneet toimivat, samalla tavalla ihmisen on vaikea ymmärtää, mihin kaikkeen Jumala pystyy. 
Uskon kuitenkin, että hänelle ei ole temppu eikä mikään kuunnella miljoonia rukouksia yhtä aikaa.
Koska Jumala on henki, hän ei tarvitse sitäkään, että rukous lausutaan ääneen. Jumala kuulee meitä, vaikka puhuisimme hänelle aivan hiljaa ajatuksissamme. 
Halutessaan Jumala voi myös puhua ihmiselle niin, ettei kukaan muu sitä kuule, esimerkiksi unessa. Raamatussa on kerrottu tästä monia esimerkkejä.

 

 

Miksi on eri uskontoja?


Ensimmäiset ihmiset saattoivat aluksi keskustella Jumalan kanssa kasvoista kasvoihin. Sitten he rikkoivat Jumalan tahtoa vastaan ja ajautuivat pois paratiisista ja menettivät samalla näköyhteyden Jumalaan. Siitä saakka ihmiset ovat etsineet tietä takaisin Jumalan luo. Jotkut ovat ajatelleet, että Jumalaan saa yhteyden esimerkiksi uhraamalla, palvomalla jotakin patsasta, noudattamalla käskyjä, itseään piinaamalla tai maailmankaikkeutta mietiskelemällä.

Näin on syntynyt erilaisia uskontoja. Se on ollut vähän samanlaista hommaa kuin sokean yritys löytää tietä kotiin oudosta metsästä. Kaikki kansat ovat etsineet tietä Jumalan yhteyteen ja siksi uskontoja on niin paljon.

Raamatun mukaan ihminen ei ilman Jumalan apua löydä tietä takaisin Jumalan luokse. Siksi Jumala lähetti meille Jeesuksen. Jeesus sanoi, että hän on tie Jumalan luo. Se tarkoittaa sitä, että hän vie taivaaseen jokaisen, joka uskoo häneen.

 

 

Miten Jeesus ja Jumala pystyvät kaikkeen? Otso 7 v.

Tätä voimme yhdessä ihmetellä. Meillä on rajalliset taidot ja voimat. Me olemme vain yhdessä paikassa kerrallaan, emme pysty omin voimin lentämää, emme pysty noin vain parantamaan sormeen tullutta haavaa. Emme ymmärrä miniakaan asioita. Jumala ja Jumalan poika Jeesus ovat näiden luonnonlakien yläpuolella. Jumal on luonut koko maailman, siinä näkyy jo ensimmäisen kerran se, että Jumala on ihmeellinen ja kaikkivaltias. jeesus saa voimansa Jumalalta, siksi hänkin pystyy tekemään ihmeitä.

 

Miksi ihmiset rukoilevat silmät kiinni?

 

Silmät kiinni rukoilemiseen tuskin on muuta syytä kuin halu keskittyä rukoukseen. Joskus ajatukset karkailevat rukoillessa omille teilleen, vaikka 

sulkisimmekin silmämme. Rukoileminen on ikään kuin ajatuksissa puhumista. Siinä ei välttämättä käytetä edes sanoja. Esimerkiksi jonkun ihmisen puolesta voi rukoilla miettimällä häntä ja toivomalla hänelle kaikkea hyvää Jumalalta. Rukoilla voi kaikkialla, esimerkiksi kaverin kanssa jutellessa tai pyöräillessä, mutta silloin ei kannata sulkea silmiään.

 

Harrastiko Jeesus pienenä jotain 

urheilua?

Kun Jeesus oli pieni, ei Israelin maassa olut vielä urheiluseuroja, joissa olisi harjoiteltu jotain tiettyä lajia. Toisin kuin Israelissa, Kreikassa urheiltiin kaksituhatta vuotta sitten hyvin määrätietoisesti. Urheilu kuului heidän uskontoonsa. Muinaiset kreikkalaiset rakensivat urheilukilpailuja varten stadioneita. Sana stadion tarkoittaa kilpajuoksurataa. Kreikkalaisten urheilukilpailuissa painittiin, juostiin kilpaa, heitettiin keihästä ja hypittiin pituutta. Neljän vuoden välein järjestettiin suurimmat kilpailut, olympialaiset. Apostoli Paavali matkusteli aikoinaan Kreikassa ja kertoi ihmisille Jeesuksesta. Niille, jotka uskoivat ja halusivat tulla Jeesuksen seuraajiksi, Paavali sanoi, että 

Jeesusta pitää seurata yhtä päätt äväisesti kuin juoksijat juoksevat juoksuradalla. On pyrittävä kohti voittoa. Kreikkalaiset kristityt ymmärsivät hyvin, mitä Paavali tarkoitti. Oletko muuten huomannut, että monet hyvät urheilijat uskovat Jeesukseen?

 

Pääsevätkö sellaiset ihmiset taivaaseen, jotka eivät rukoile?

Raamatun mukaan taivaaseen pääsevät kaikki, jotka uskovat Jeesukseen. Rukous ei siis ole pääsylippu. Rukoileminen on silti mielestäni tärkeää. Se on yhteydenpitoa Jumalan kanssa. Rukoilla voimme missä ja milloin vain. Rukous on tarkoitettu ihmisille avuksi ja voimaksi. Taivaan Isälle voi puhua ihan kaikesta.

 

Nukkuvatko enkelit ja onko enkeleillä koti?

Enkeleitä on monenlaisia, ja he toimivat ja asuvat eri paikoissa. Jotkut enkelit ovat aina Jumalan luona ja voimme kai sanoa, että heillä on siellä koti. Toiset enkelit, esimerkiksi suojelusenkelit, viettävät aikaansa meidän kanssamme. Voit ajatella, että sinun kotisi on myös sinun suojelusenkelisi koti.

 

Kuka kirjoitti Raamatun?

 

Raamattu sisältää yli kuudenkymmenen eri ihmisen laatimia kirjoituksia. Raamatun kirjat ovat myös syntyneet eri aikoina. Vanhimpien ja nuorimpien kirjojen välinen ikäero on useita satoja vuosia! Vanhimmat Raamatun kirjat löytyvät Vanhasta testamentista, kuten nimestä voi päätellä. Kaikki Vanhan testamentin kirjat on kirjoitettu ennen Jeesuksen syntymää. Monissa niistä on myös tulevaan Vapahtajaan liittyviä ennustuksia eli profetioita. Raamatun ennustukset eivät olleethoroskooppeja, vaan ilmoituksia, joita Jumala antoi valitsemiensa ihmisten välityksellä. Näitä ihmisiä kutsutaan profeetoiksi.Uuden testamentin kirjat eivät nekään ole mitään kovin uusia, vaan uusi-sanasta huolimatta lähes 2000 vuotta vanhoja. Mutta ne ovat uudempia kuin Vanhan testamentin kirjat. Ne on kirjoitettu Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen.Uusi testamentti kertoo meille Jeesuksesta sekä ensimmäisistä kristityistä eli siitä, minkälaista elämä oli silloin, kun kirkko syntyi. Jos haluat tietää, miten Raamatun kirjoittajat työskentelivät, lue Luukkaan evankeliumin ensimmäisestä luvusta neljäjaetta alusta. Siinä evankeliumin kirjoittaja kertoo, kuinka hän on kirjansa laatinut. Vaikka Raamatun kirjoittajat olivat ihmisiä,Raamattua sanotaan Jumalan sanaksi. Me uskomme, että Jumala johdatti kirjoittajia laittamaan muistiin juuri oikeita asioita jatapahtumia, sellaisia, joiden kautta Jumala kertoo itsestään meille. Raamatun tarkoitus on synnyttää ja vahvistaa ihmisissä uskoa Jumalaan ja Jeesukseen. Jumalan sanaa sanotaan elämän leiväksi. Me syömme tavallista ruokaa aivan päivittäin. Myös elämän leipää on hyvä nauttia säännöllisesti.

 

 

Tykkääkö Jumala yhtä paljon kaikista eläimistä, jotka hän on luonut? Minä en ainakaan tykkää rotista ja käärmeistä.

 

Lapseni kyselevät joskus, mikä on suosikkieläimeni. Heidän suosikkejaan ovat koira, kissa ja hevonen. Niillä on pehmeä turkki ja ne ymmärtävät, jos niitä rakastaa, ja ne osaavat antaa vastarakkautta. Raamatussa sanotaan, että luotuaan maailman Jumala totesi sen olevan hyvä. Jokaista eläintä tarvitaan luonnossa, jokaisella on tärkeä tehtävä. Luulen, että Jumala iloitsee jokaisesta luomastaan otuksesta. Raamattu ei kerro, että Jumalalla olisi erityissuosikkeja eläinten joukossa. Itse ottaisin mieluummin lemmikikseni delfi inin kuin myrkkyhämäkin.

 

Syntyikö Jeesus ennen dinosauruksia?

 

Jeesus ei syntynyt ennen dinosauruksia, eikä edes siihen aikaan, kun niitä vielä vaelteli maan päällä. Jeesuksen syntymästä on kulunut kaksituhatta vuotta. Vaikka meistä tuntuu, että siitä on tosi kauan, niin maapallon ikään verrattuna se ei ole pitkä aika. Dinosaurusten valtakaudestakin on yli kymmenen tuhatta kertaa pidempi aika kuin Jeesuksen syntymästä. Raamatun mukaan Jeesus oli kuitenkin olemassa jo ennen omia esi-isiään Abrahamia, Iisakia ja Jaakobia. Jumalan Poikana hän oli mukana jo maailman luomisessa, mutta ei ihmisen hahmossa. Taivaassa Jeesus oli siis olemassa jo ennen dinosauruksia, mutta ihmisenä hän eli täällä jälkeen. jälkeen. maan päällä vasta dinosaurusten "Mikä oli Jeesuksen sukunimi?" Jeesuksella ei ollut varsinaista sukunimeä, Raamatussa ei ainakaan kerrota sellaisesta mitään. Koska Jeesuksen aikana eli muitakin Jeesus-nimisiä miehiä, häntä kutsuttiin erotukseksi muista Jeesus Nasaretilaiseksi, kotipaikan mukaan. Jeesuksen aikana tavallisilla ihmsillä oli yleensä vain jokin

yksinkiertainen nimi, joskus pelkkä numero, sen mukaan monesko lapsi tämä perheessä oli.

 

Ovatko Isä Jumala, Jeesus ja Pyhä Henki sama henkilö vai ovatko ne eri henkilöitä?


Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat yksi, kolmiyhteinen Jumala. Tavallaan he ovat kaikki myös ikään kuin eri henkilöitä. Ei ole ihme, jos tämä tuntuu sinusta vaikealta käsittää. Tuskin kukaan ihminen ymmärtää perin pohjin Jumalan kolminaisuutta. Asiaa on yritetty selittää monella tavalla, esimerkiksi näin: Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat kuin jää, vesi, ja vesihöyry. Ne ovat kuin kolme erilaista asiaa, mutta kuitenkin kaikki samaa
olemusta. Minä ajattelen, että Jumalalla on ikään kuin kolmet kasvot. Isän kasvot kuuluvat kaikkivaltiaalle Jumalalle, joka on luonut taivaan ja maan. Pojan kasvot kuuluvat Jeesukselle. Jeesuksen hahmossa Jumala tuli ihmiseksi. Jeesuksen hyvyys ja rakkaus auttavat meitä ymmärtämään, millainen Jumala todella on. Hän on sellainen, joka on antanut oman henkensäkin meidän puolestamme. Hän on
rakkaus. Isä on Jumala meidän yläpuolellamme. Joskus hän saattaa tuntua hieman etäiseltä. Jeesuksessa Jumala tuli meidän vierellemme. Vieläkin lähemmäksi Jumala tulee meitä Pyhässä Hengessä. Pyhä Henki asuu jokaisen sydämessä, joka uskoo Jeesukseen. Se on ihmeellistä ja jännittävää. Ei ole niin väliä, ymmärrämmekö tarkalleen, mitä kolmiyhteys tarkoittaa. Tärkeintä on, että tiedämme suuren Jumalan haluavan asua
sydämissämme ja olevan mukana kaikkialla, missä kuljemme.

 

 

 

Melissa kysyy, onko Jumala niidenkin isä, joilla on jo oma perhe.

 

 

Jokaisella tähän maailmaan syntyneellä lapsella on isä ja äiti. Myös eläintenpoikasilla. Tavallaan jokaisella puulla ja pensaallakin onisä ja äiti. Kun sanotaan, että Jumala on kaikkien isä, tarkoitetaan sitä, että kaikki elämä on saanut alkunsa Jumalasta. Jumala loi maailman ja siksihän on kaikkien elävien olentojen isä. Ihmisiä, isoja ja pieniä, kiinnostaa tietää millainen Jumala on. Koska kukaan ei olekoskaan nähnyt Jumalaa, meidän täytyy puhua hänestä vertauskuvien avulla. Jumala on meidän taivaallinen isämme. Jeesuskin kutsui Jumalaa isäksi ja opetti meitä tekemään samoin. Jeesuksen opettama rukous alkaa sanoin: Isä meidän, joka olet taivaassa.

 

Miksi maa on pyöreä?


Maapallo on pyöreä maan vetovoiman vuoksi. Kaikilla kappaleilla maailmankaikkeudessa on vetovoima. Mitä suurempi planeetta tai tähti
on, sitä suurempi on sen vetovoima. Esimerkiksi auringon vetovoima on suurempi kuin maan, mutta kuun vetovoima on pienempi.
Tästä syystä astronautit saattoivat kuussa käydessään hyppiä huomattavasti pidempiä loikkia kuin ihmiset maan päällä. Vetovoima pitää meidät kiinni maassa. Vetovoiman vuoksi ylämäkeen polkeminen on raskasta ja alamäkeä pääsee vaikka vapaalla. Vetovoiman tähden vuoret eivät voi olla maan päällä korkeampia kuin ovat. Vetovoima luhistaisi oikein korkeat vuoret kasaan. Suurilla planeetoilla vuoret ovat vielä
matalampia kuin meillä maassa. Vetovoima vetää kaikkia kiviä, maata ja vettä kohti maan keskipistettä. Tästä syystä maa on
pallo eli pyöreä ja meren pinta tasainen. Itse asiassa kaikki suuret taivaankappaleet ovat kutakuinkin pyöreitä. Vain avaruudesta lentävät
kivenlohkareet voivat olla muun muotoisia, sillä niiden pieni vetovoima ei pysty tekemään niistä pyöreitä.

 

 

 

bottom of page